Entrevista publicada al número 99 de la revista municipal “Masquefa Batega“
Quan i per què vau decidir formar l’associació?
La vam formar el 2019, com a resposta al referèndum que va fer l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola per a l’ampliació de l’abocador. Recollíem el relleu d’una plataforma ciutadana anterior que havia lluitat des dels inicis de la creació de l’abocador. La nova associació ens oferia l’oportunitat de reorganitzar-nos i tornar a agafar forces per a reivindicar el tancament de l’abocador. Actualment, integren l’associació prop de 200 persones de les poblacions del voltant de l’abocador. Ens dividim en comissions que treballen diferents àmbits i representem més de 70.000 persones afectades. El nostre objectiu és pressionar les institucions i motivar la voluntat política per tancar l’abocador. Convidem a tothom a conèixer-nos, a aportar el que pugui o a fer-se soci.
Quines són les vostres reivindicacions actuals?
La reivindicació final és el tancament de l’abocador de Can Mata, un dels abocadors més grans d’Europa. Però fins que això no passi, volem que siguin estrictes amb el compliment amb les autoritzacions ambientals i que es tinguin en compte les molèsties sobre la ciutadania. Darrerament, ens hem oposat a la tramitació de l’ampliació de l’abocador, amb unes al·legacions que estan en tràmit, i actualment estem centrats en la difusió d’informació sobre l’abocador i els efectes que té sobre la població. Un dels últims efectes que hem detectat és una epidèmia de mosques. També treballem sobre la gestió dels residus: volem arribar a un punt on no hi hagi res a gestionar, on no es generin residus. Per això ens centrem en la reducció i la reutilització; el reciclatge hauria de ser una de les últimes opcions, mentre que la incineració o l’abocament de residus no haurien d’existir. El nostre objectiu és deixar a les següents generacions un espai natural on gaudir, en lloc d’una muntanya de brossa. Que el territori es gestioni pensant en les persones i la seva salut, i no en les empreses i els guanys econòmics.
Quina és la situació actual de l’abocador?
Estem pendents de la seva ampliació, que va amb molt de retard. Considerem que gairebé ja no hi ha espai per a dipositar-hi més residus, de manera que l’abocador està buscant la manera de seguir treballant. Aquest juliol, els gestors de l’abocador van fer el que s’anomena ‘acopio temporal’, que consisteix en l’abocament de residus en una zona que ja estava clausurada. Nosaltres considerem que això és una ampliació encoberta de l’abocador. A més, sabem que no s’estan complint les autoritzacions ambientals sobre la mida de l’abocador, limitada en 4.000 metres quadrats; i sabem que no tapen els residus durant la nit i al cap de setmana, cosa que és obligatòria segons la normativa. Aquestes pràctiques fan que augmenti la incidència dels episodis de mala olor que afecta els veïnats de la rodalia. Darrere de l’abocador hi ha molts interessos econòmics.
Teniu relació amb altres agents del territori?
Ens hem reunit amb tots els responsables de la gestió de l’abocador, i amb els Ajuntaments d’Hostalets de Pierola, Piera i Masquefa. La resposta és molt diferent segons la institució: per exemple, tenim bona relació amb l’Ajuntament de Masquefa, amb el qual hi ha bona sintonia i veiem predisposició a ajudar. Darrerament, ens hem reunit amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, amb els quals estem en tràmits perquè es posi una estació mòbil de mesurament de la qualitat de l’aire a Masquefa. Aquesta instal·lació servirà per, inicialment, saber quins compostos hi ha a l’aire. Un cop els coneguem, buscarem pressupost per posar una o diverses estacions fixes per mesurar aquests compostos.
En aquest sentit, quina valoració feu de l’aplicació NasApp?
Fins que no tinguem manera de caracteritzar l’aire de manera objectiva, coneixent els seus components, l’hem de mesurar de forma subjectiva, segons la mala olor. De moment, NasApp és l’única eina de la qual disposem per detectar episodis de mala olor.
I un cop es tanqui l’abocador, quins seran els següents passos?
Un cop es tanqui l’abocador, seguirà generant gasos i líquids altament contaminants durant 50 anys, de manera que haurem de vigilar que es gestionin correctament.