Vés al contingut

Assistim a la jornada de lluita en defensa del territori

    Als Països Catalans hi ha una gran quantitat de projectes especulatius en marxa: ampliacions de ports i aeroports, reclasificacions de terrenys, macroparcs solars i eòlics, camps de golf, macrogranges, etc. I enfrontant-se a aquests macroprojectes sempre hi ha hagut organitzacions ecologistes i plataformes en defensa de la terra que han plantat cara.

    Com a resultat de la participació que han tingut, diverses plataformes en defensa de la terra (han aturat Hard Rock, Zeroport, stop JJOO i altres), comparteixen la necessitat de repensar l’estratègia que han seguit i compartir eines entre nosaltres. Consideren que és necessari revisar la forma en què volen intervenir políticament i formular una estratègia eficaç per dur-la a terme.

    Les plataformes en defensa del territori han aconseguit mobilitzar la població entorn de la defensa dels espais naturals i dels espais públics, integrant una crítica global que ha anat més enllà de les protestes parcials i locals “NIMBY”.

    Què és l’efecte NIMBY? El concepte neix de l’expressió en anglès “Not In My Back Yard” i es pot traduir com “no en el meu pati darrere”. Consisteix en l’oposició frontal d’una comunitat social davant dels efectes negatius d’un nou projecte en el seu entorn.

    L’atomització dels grups i plataformes, la seva lluita local, la diversitat d’interessos i idees i la concentració en projectes delimitats en el temps dificulten la coordinació d’aquest tipus de plataformes, així com la seva durada en el temps. Des de setembre de 2022 s’han anat reunint periòdicament en forma de Grup Motor per pensar i proposar unes jornades. El grup motor ha estat obert a tothom que ha volgut participar i han explicat a l’conjunt de plataformes i moviments ecologistes els avenços que s’han anat fent en dues reunions que es van celebrar el 31 de febrer i el 27 d’abril. La proposta que van presentar el 10 de juny de 2023 va incorporar els elements que en ambdues reunions plenàries es van encarregar al grup motor.

    Comencem amb la ponència plenària per partir d’un marc d’anàlisi comú a càrrec de Josep Manel Busqueta, economista, pastisser i escriptor, membre del col·lectiu Seminari d’Economia Crítica Taifa, on va tractar temes sobre l’impacte del capitalisme a les nostres vides, entre d’altres molts.

    Els temes es van dividir en taules de debat paral·leles:
    Acció jurídica.
    Relat i comunicació.
    Estratègies, acció i mobilització.
    Organització. Com creem xarxes?

    Es conclou fent un resum de cada tde les taules de debat, arribant a un acord comú per crear un front comú de lluites per un territori unit en defensa de la terra.