Suposem que saben que està en tràmit l’ampliació de l’abocador de Can Mata, que va començar a gestar-se el 2017 després d’un referèndum en el qual poc més de 600 persones van decidir el destí de les 70.000 que vivim al voltant de les instal·lacions. A dia d’avui, el procés de cadena d’autoritzacions que es requereixen per acabar d’aprovar aquesta ampliació està en una de les seves últimes fases, havent finalitzat fa només uns dies el període d’exposició pública de l’autorització ambiental. Aquest retard té una raó de ser, s’ha de garantir que l’explotació d’una matèria tan tòxica com els residus es fa, almenys sobre el paper, amb les màximes garanties.
l que no sé si sabran és que Prezero ha maniobrat per ampliar l’abocador saltant-se totes les normatives, utilitzant procediments de legalitat dubtosa, enganys i mentides. El novembre de 2019 Prezero va comunicar que anava a dipositar residus sobre una zona de l’abocador que ja estava clausurada, a falta de restaurar-la plantant vegetació, tal com s’indica a l’autorització ambiental vigent. En aquesta comunicació es comprometien a retirar els residus de la zona que van anomenar “acopi temporal” abans de juliol de 2021. Al juny de l’any passat van tornar a fer el mateix, van omplir de brossa una nova zona que havia d’estar restaurada. Des de la plataforma “Tanquem Can Mata” ja vam mostrar la nostra disconformitat, no només perquè considerem que es tracta d’una actuació fora de tota legalitat, sinó perquè intuïm que seria part d’una maniobra per realitzar una ampliació encoberta. Per això, a la comissió de seguiment, el nostre representant va preguntar tant a l’agència de residus com als representants de Prezero de forma explícita si es retirarien aquests residus o si tenien pensat sol·licitar que l’acopi es convertís en permanent. Prezero va negar la major. Malauradament, el temps ens ha donat la raó.
El passat 28 de maig es va fer pública la sol·licitud de Prezero per considerar permanents els 500.000 m³ de residus.
https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=987256
En aquests moments la documentació està en fase d’exposició pública i existeix un període d’al·legacions que finalitza el proper 18/07/2024.
Es tracta d’una sol·licitud de modificació substancial de l’autorització ambiental. El mateix tràmit que es porta realitzant després del referèndum del 2019 i que en condicions normals requereix diversos anys d’estudis, processos d’anàlisi, burocràcia i diversos agents que han d’aprovar cada pas. Però no aquesta vegada. Aquesta vegada s’ha fet sense consulta popular. Aquesta vegada usant la porta del darrere.
No podem tolerar que una empresa privada es rigui així dels ciutadans, que utilitzi les administracions a la seva voluntat, saltant-se procediments i anant per la via dels fets consumats per maximitzar els seus beneficis. Exigim que no s’autoritzi el dipòsit de residus a la zona pre-clausurada, exigim que es retirin els residus i que la zona sigui restaurada amb vegetació en la cota original. La restauració és una de les premisses sota les quals se’ls va concedir l’última autorització ambiental. Exigim que se’ls faci complir amb el que van prometre, no només perquè és just sinó perquè no fer-ho és actuar fora de la llei.