Vés al contingut

La Plataforma Tanquem Can Mata denuncia Irregularitats en l’Abocador d’Els Hostalets de Pierola

  Masquefa, 29/08/2023

  La Plataforma Tanquem Can Mata ha denunciat una sèrie d’irregularitats en el funcionament de l’abocador d’Els Hostalets de Pierola, que podrien tenir greus conseqüències ambientals i urbanístiques per a la salut. La Plataforma ha sol·licitat informació i explicacions a les autoritats locals i autonòmiques, però el dia d’avui no ha rebut resposta.
  El passat 7 d’agost, l’Ajuntament d’Els Hostalets de Pierola va emetre un comunicat informant sobre l’acumulació temporal de residus en la plataforma pendent de segellar de l’antic dipòsit, amb una durada prevista fins al març del 2024 i una retirada dels mateixos amb data aproximada del 13 de l’11 del 2024 segons la documentació aportada per l’empresa gestora (PREZERO). Aquesta mesura es deu a la manca d’espai fins a l’execució de l’ampliació de l’abocador, que encara no ha estat aprovada definitivament.
  La Plataforma Tanquem Can Mata ha qüestionat la legalitat i la conveniència d’aquesta actuació, que suposa un canvi substancial en el procés de la gestió dels residus.
  La Plataforma Tanquem Can Mata ha plantejat els següents dubtes:
  • Per què s’ha optat per aquesta solució en comptes de continuar treballant en les àrees ja en explotació o de derivar els residus a altres instal·lacions?
  • Que passaria si l’ampliació de l’abocador no es dugués a terme?
  • Quines garanties hi ha de què els residus acumulats siguin retirats i tractats adequadament?
  • Quin impacte tindrà aquesta acumulació en l’entorn i la salut de les persones?
  • Quines mesures s’han pres per a prevenir i controlar els possibles riscos?
  • Quines implicacions urbanístiques té aquesta actuació? Es respecta la cota màxima autoritzada per a l’abocador? S’ha sotmès a avaluació ambiental?
  • S’ha avaluat i pressupostat el cost de la seva restauració?
  • Quin paper ha tingut la Comissió d’Informació i Seguiment del Dipòsit Controlat de Can Mata i Ecoparc 4, de la qual la Plataforma Tanquem Can Mata en forma part, en aquesta decisió? S’ha complert amb les obligacions d’informació i documentació establertes en els estatuts d’aquesta comissió?
  La Plataforma Tanquem Can Mata ha sol·licitat una reunió extraordinària de la comissió de seguiment perquè s`informi als afectats, però no ha obtingut cap resposta, La Plataforma Can Mata considera que aquesta falta de transparència és inadmissible i que s’està vulnerant el dret a la informació i la participació ciutadana.
  La Plataforma Tanquem Can Mata exigeix que s’aclareixin aquestes qüestions i que es prenguin les mesures necessàries per a garantir el compliment de la normativa vigent y la protecció del medi ambient i la salut pública.

  Per a més informació i consultes de premsa es prega contactar amb:
  Tanquem.CanMata(a)gmail.com