Vés al contingut

Plataforma Tanquem Can Mata Denuncia la Gestió Deficient de Residus i el seu Impacte en la Comunitat Local

  Masquefa, 04/10/2023 La Plataforma Tanquem Can Mata, una associació ciutadana preocupada per la gestió de residus en el nostre territori i la qualitat de vida dels nostres veïns, es pronuncia enèrgicament sobre els recents esdeveniments que han tingut un impacte significatiu en la nostra comunitat i el medi ambient circumdant.

  Al setembre de 2023, la planta de tractament de residus orgànics de Solius, dissenyada per a processar residus orgànics rics en nitrogen, com a fems i purins, amb l’objectiu de reduir el seu impacte ambiental i generar abonament o energia, va ser clausurada de manera immediata per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta mesura es va prendre a causa de greus incompliments de la normativa ambiental i les molèsties causades als residents locals, que sofrien males olors i la Proliferació de plagues d’insectes.

  Tot i que la que la Generalitat va acatar la sentència i va tancar la planta de compostatge el diumenge 1 d’octubre de 2023, estem profundament preocupats per la gestió i les decisions que s’han pres des de llavors. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, va reconèixer que el tancament de la planta era resultat d’una gestió passada “nefasta” que no complia amb el model de gestió de residus de “quilòmetre zero”.

  Les conseqüències d’aquestes decisions poc empàtiques envers els veïns que viuen prop de les instal·lacions del dipòsit controlat de Can Mata són evidents. Els residents s’enfronten a grans extensions d’abocaments de residus sense cobrir, la qual cosa ha provocat males olors, un augment significatiu de plagues i la invasió de gavines que desplacen a les espècies autòctones, causant un desequilibri en l’ecosistema local.

  A més, els veïns han de suportar les olors dels lixiviats les basses dels quals estan a menys de 300 metres dels seus habitatges, sense la deguda cobertura. El trànsit constant de camions que circulen a altes velocitats durant totes hores del dia i la nit generant molèsties sonores, odoríferes i de seguretat. Un exemple d’aquest últim punt ha estat un incident extremadament perillós el 27 de setembre d’enguany en la carretera B-231 a l’altura d’Esparreguera en direcció als Hostalets de Pierola, on un camió que transportava residus va bolcar en una corba a causa de l’excés de velocitat, dispersant els residus per tota la via.

  “Durant aquest temps transitori sense la planta per a tractar l’orgànica, hem de trobar la solució menys dolorosa, encara que totes ho són” Paraules textuals del Director del ARC.

  La Plataforma Tanquem Can Mata exigeix una revisió urgent de la gestió de residus a la nostra regió i mesures immediates per a abordar aquests problemes. La falta d’instal·lacions per al tractament de residus a quilòmetre zero i la falta de consideració cap als residents locals no poden continuar sent tolerades.

  Plataforma Tanquem Can Mata.