Vés al contingut

Entrevista en Ràdio Esparreguera 23/10/2023

    Ens entrevisten a Ràdio Esparreguera sobre la nostra darrera assemblea i les darreres novetats sobre l’abocador de Can Mata

    P: I va haver-hi una reunió a l’associació de veïns de Mas d’en Gall, però era una reunió convocada per la plataforma Tanquem Can Mata. I és per això que avui parlem amb el Juan Jesús Acevedo, que és el president d’aquesta entitat. Molt bon dia, Juan Jesús, què tal? Hola, bon dia. Bé, reunió aquí al municipi d’Esparraguera, concretament al barri de Mas d’en Gall. Com és això? Teniu aquest tipus de reunions normalment als diferents pobles afectats per l’abocador de Can Mata?
    R: Sí, lo que intentamos, lo que vamos a intentar es que cada asamblea o cada reunión que hagamos sea alternativamente en distintos pueblos, barrios o urbanizaciones de la zona. Al final esto es un problema de todos, entonces queremos que todo el mundo sea consciente, todo el mundo sepa que estamos al lado y que no estamos restringidos a… Nosotros en principio estamos dados de alta en Masquefa como asociación, pero queremos abarcar a vecinos de toda la zona.
    P: Això és una novetat respecte al que heu estat fent fins ara, no?
    R: Sí, bueno, no lo sé. La verdad es que las últimas asambleas… Yo tampoco he llevado mucho tiempo en la asociación antes de pasar a la Junta y sí que es verdad que las últimas reuniones fueron en Masquefa. Pero bueno, yo creo que esto es un paso adelante para convertir este problema o hacer este problema extensible a todos los municipios que rodean al vertedero.
    P: És a dir, a partir d’ara tindreu aquest tipus de trobades als diferents municipis que envolten tot l’abocador. Aquí a Esparreguera hi ha altres previstes propiament?
    R: Sí, precisamente la siguiente también será en Esparreguera. Vamos a intentar hacer una reunión semanal, no una asamblea como esta, que es una asamblea general, pero sí una reunión para hacer acogida para nuevos miembros y también para juntar impresiones de los diferentes grupos de trabajo de la asociación. Por proximidad o por conveniencia, esta proximidad volverá a ser en Esparreguera, pero intentaremos que las siguientes sean en Masquefa, en Piera, en Hostalets y en otros espacios que podamos encontrar alrededor.
    P: Aquest tipus de trobades obertes a tothom seran un cop al mes, no?
    R: Sí, intentaremos que sean el tercer domingo de cada mes y por lo que sea hubiera que desplazarla o aumentar o disminuir la frecuencia y ya lo veríamos viendo con el tiempo. La idea es que siempre estamos accesibles en redes sociales, por internet, pero hay gente mayor, hay gente que prefiere el contacto entre personas, que siempre es mucho más cálido, mejor, y bueno, les damos la oportunidad de que se puedan acercar a hablar con nosotros y les podemos explicar un poco qué es lo que estamos haciendo.
    P: Com va anar i com valoreu aquesta trobada al barri de Mas d’en Gall?
    R: Yo muy positiva, la verdad es que no conocía el barri, me sorprendió, me gustó. Yo me esperaba una urbanización tipo como la que digo, un poco encamparellada, de casas unifamiliares, aisladas, donde todo está un poco más disperso, pero la verdad es que tiene ambiente de pueblo, ambiente de barrio, porque es un barrio de hecho, y bueno, me gustó el sitio. En cuanto al encuentro yo creo que fue muy positivo, conseguimos exponer qué es lo que habíamos estado haciendo hasta ahora, explicar desde la última Asamblea General en que hemos estado trabajando, creo que se consiguió transmitir bien, vi muchas caras nuevas, de todos los rangos de edad, gente que no había venido antes, gente que se había desvinculado un poco del movimiento y ya ha vuelto, o sea, esto lo que nos hace ver es que la gente sigue preocupada y cada vez más gente intenta buscar una solución.
    P: ¿Cuántas personas? ¿Aproximadamente una treintena, cuarentena?
    R: Pues la verdad es que no los conté, pero sí, yo creo que deberíamos estar unos treinta.
    P: Bé, explica’ns una miqueta, Juan Jesús, hi ha alguna novetat respecte a les darreres vegades que nosaltres hem parlat aquí a Ràdio Esparreguera, perquè l’últim que ens vau fer arribar va ser aquell comunicat en què vosaltres exposàveu la situació que s’està duent a terme, el que s’està realitzant ara mateix a l’abocador, el que s’està produint, que és que hi ha una sèrie d’abocaments de residus en un lloc on prèviament el que estava previst era que estigués tancat, i es deixen al descobert, no es tapen. Aquesta situació continua igual, suposem, perquè ja quan vau rebre la informació a través de l’Ajuntament d’Hostalets, em sembla que va ser en un comunicat que van fer a la seva web, ja us deien que això es mantindria fins a l’abril de 2024, i no sé sobre aquest punt si heu fet algun tipus d’actuació o heu rebut alguna resposta de l’administració al respecte.
    R: No, no. Hemos solicitado información adicional. La que explicamos en un principio, que es la documentación que emitió Precero para hacer esta copia, sí que la hemos recibido, pero entendemos que hay otro tipo de documentaciones, como las autorizaciones ambientales, que deberían estar disponibles y no las tenemos. Estas las hemos pedido y las estamos esperando. Respecto a que se tapen los residuos, sí que quiero comentar una cosa. Curiosamente, este fin de semana sí se han tapado.
    P: Ah, mira.
    R: Está muy bien que lo tapen. Lo que veremos es si continúan tapándolos todos los fines de semana y las noches, como deberían hacer, o no. Esto ha sido simplemente una medida cosmética, porque no sé si sabrás que la semana pasada, el viernes, se hizo la inigualación oficial de la planta de biogás y claro que yo estaba lleno de periodistas.
    R: Llámame loco, pero que tapen los residuos justo cuando vienen los periodistas o hay algún evento cercano y no lo tapen el resto de los fines de semana, deja mucho que desear.
    P: S’haurà de fer algun esdeveniment de manera habitual, no? Perquè s’aconsegueixi que queden sempre tapats.
    R: Sí, lo que vamos a hacer o hemos hecho es un requerimiento a los responsables para traerles explicaciones de por qué no se está cumpliendo esta normativa todos los fines de semana.
    P: Esclar, perquè això s’hauria de fer diàriament, podríem dir. Hauria de quedar tot ben recollit, endreçat.
    R: Sí, una de las medidas que está en la normativa que es para minimizar los impactos tanto de olores como de incendios como ha habido hace muy poquito es que después de cada jornada laboral tienen que tapar los residuos con 20 centímetros de tierra. Claro, esto cuesta dinero hacerlo. La tierra no la tienen disponible seguramente y tendrían que adquirirla y además les retrasa otros procesos dentro del sistema de vertido. Pero es algo que deberían hacer, sobre todo también los fines de semana, cuando está el fin de semana aquello parado, debería estar tapado para que no esté emitiendo gases, no esté emitiendo olores y minimizar las molestias.
    P: Em sembla, Juan Jesús, que en altres ocasions també n’hem parlat sobre aquesta possibilitat de realitzar un estudi per veure quines són les conseqüències epidemiològiques en la població que ens trobem al voltant de l’abocador de Can Mata. És un estudi que potser vosaltres voldríeu que es pogués fer, però ja existeix algun tipus d’informe d’estudi en aquest sentit?
    R: No, lo único que sí que nos han hecho llegar es lo que venimos pidiendo, es un estudio de la calidad del aire que se hizo en el año 2020-2021
    R: y este sí que ya lo tenemos. Es un estudio en el que yo personalmente participé con un medidor en casa para verla e intentar analizar los compuestos del aire. Aquí con esto tenemos ya algún dato sobre qué es lo que está emitiendo el vertedero. Esto tiene que ser analizado por gente que entienda, yo de esto no entiendo, y ver este tipo de emisiones, qué riesgos pueden comportar a la salud. También entendemos que debería haber un estudio epidemiológico a nivel comarcal para saber si hay riesgos o si hay aumento de ciertos tipos de enfermedades que podrían estar asociadas con estas emisiones de gases en la población de alrededor. Pero esto es algo que nos estamos pidiendo a los ayuntamientos que presionen por su parte a las autoridades sanitarias competentes para que realicen este estudio, porque si lo hacemos nosotros, que también podríamos intentar hacerlo, la financiación tendría que ser bastante alta. Nosotros ahora mismo no tenemos músculo económico como para contratar investigadores, estadistas, y llegar a cabo un estudio de esta envergadura. Entendemos que es la Administración quien tendría que dar el paso de hacer el estudio.
    P: Juan Jesús, però hi ha algun tipus d’estudi ja realitzat per algun ajuntament, em sembla, al que no heu tingut accés?
    R: Sobre qué es salud, no lo sé, lo desconozco.
    P: Sobre alguna altra qüestió relativa a l’advocat?
    R: Sabemos que hay estudios también realizados por la propia empresa de la calidad del aire y de emisiones, estudios que encargaron a la Universitat de Barcelona, a la Universitat de Barcelona, y esto no hemos tenido acceso. Hubo una presentación hace un tiempo en el Ayuntamiento de Masquefa, creo, donde se pusieron las conclusiones, pero lo que es el documento no se ha hecho público.
    P: En aquestes conclusions, què es deia? Què deien?
    R: Claro, no pudimos grabarlo ni tenemos acceso a ello, pero yo creo que la idea con la que me quedé es que es un estudio que era la cueta en el tiempo con este otro estudio de olores que sí tenemos acceso,
    R: y como se dijeron, la conclusión que sacaban es que el aire era mucho más limpio de lo que decía el otro estudio, se contradecían. También hay que tener en cuenta quién pagaba el estudio.
    R: No dudo de la profesionalidad de los técnicos de la Universitat Autónoma de Barcelona, pero sí es posible que hubieran sido inducidos por la empresa a colocar los sensores en ciertas posiciones que saben que van a emitir menos gases o a hacer mediciones en horas en las que saben que va a haber menos emisión.
    P: Era més net, segons aquest estudi, més net que segons l’altre, però prou net?
    R: Segons ells, sí.
    P: Segons ells no hi havia problema.
    R: Hauria de contrastar la informació.
    P: Bé, i ara hi ha un altre projecte, que és la construcció d’aquesta planta per fer biogàs a Masquefa. Això és a Masquefa.
    R: La planta de biogàs està a l’interior del vertedero.
    P: Perdona, sí, a Masquefa seria una incineradora.
    R: Bé, no solo en Masquefa, sino en cualquier pueblo de la zona. Al final, cuando se deje de echar residuos, los ayuntamientos intentarán sacar dinero de algún sitio. Una forma de sacar dinero es montar otro tipo de instalaciones como puede ser una incineradora o plantas de tratamiento de residuos que sigan dando beneficio de la entrada de basura.
    P: I sobre la planta de biogàs, què opineu?
    R: planta de biogàs, al final, és necessària. És necessària perquè el gas que emet el vertedero, que és metà, és un gas altament contaminant. Té un efecte invernadero molt superior al CO2 i és necessari captar aquest biogàs i fer alguna cosa amb ell. Ja que el capten, està bé que l’injectin a la xarxa. El que no comprem és el discurs de Greenwashing, que és la paraula que es diu per lavar de cara d’empreses contaminants, per dir que això és una energia renovable perquè no ho és. La definició de… S’ha vendut en els mitjans que el biogàs és una energia renovable, però no entra dins de la definició estricta d’energia renovable. Una energia renovable és, per definició, infinita. Si es pretén generar biogàs a partir de residu, vol dir que el residu ha de ser infinit, perquè aquest biogàs estigui existint sempre. I el que es tendeix a reduir el residu no podem pretendre que hi hagi un fluix constant d’energia basat en biogàs basat, a la seva vegada, en un fluix constant de residus. Per tant, el discurs que hi ha al voltant de la planta és fals. Sí que és veritat que la planta ara mateix és necessària perquè aquest biogàs s’ha de tractar, però no ens el poden vendre com la panacea de la generació d’energia.
    P: L’objectiu de la plataforma és tancar l’abocador, un objectiu que es veu allunyar, suposo. Quines serien les accions que teniu previstes, les vies per poder arribar un dia a aquest objectiu, que no siguem la zona que recull els residus de tot Catalunya i de part de, fins i tot, a vegades, ho hem comentat, s’ha dit que poden arribar fins i tot camions de fora del nostre país.
    R: Sí, tenim sospetes que també arribin camions de fora, perquè al final la basura és un mercat global. A Europa els fluixos de basura no estan controlats, no hi ha un registre únic de seguiment de l’origen de cada basura i no és més que un producte més. Sí que és molt possible que arribin camions de fora i hem vist alguna matrícula sospitosa de camions. En quant a les següents accions o les vies, la principal és la mobilització ciutadana, en el sentit que hi ha d’haver una oposició frontal a aquest tipus d’instal·lacions, perquè això portarà també una oposició política. Hem d’aconseguir que algú que propongui ampliar el vertedero, que propongui muntar una incineradora, es trobi que, si pren aquesta decisió, tindrà el poble en contra i no renovarà el mandat, farà el seu suïcidi polític. D’altra banda, estem plantejant muntar accions legals, perquè en realitat qualsevol altra instal·lació que s’ha tancat d’aquest estil ha tingut sempre darrere un recurs legal o un jutge amb una ordre de tancament.
    P: Estan previstes algunes trobades. Deies abans el tercer diumenge de cada mes, en un lloc diferent. Ara em sembla que és el proper 19 de novembre. Serà un altre aquí a Esparreguera, concretament al barri de Can Rial. Ho podem dir ja. I el 18 de novembre hi ha una trobada, també. El dia abans.
    R: Sí. Sí. El día anterior, en Masquefa, estamos alojando la primera reunión, la primera trobada de plataformas por el residuo cero. Será en la… en la Fábrica Roja Lidl Rojo, en Masquefa, en el salón de actos, en la sala polivalente. Y será un evento que empezará a las 10 de la mañana. Estaremos toda la mañana. Luego habrá una actuación. Bueno, una actuación.
    R: Bueno, un acto ciudadano, que estamos todavía a decidir por cuál será. Y lo que habrá será charlas de expertos sobre el tratamiento de residuos y sobre fertilización y sobre plantas de tratamiento, en este caso, por ejemplo, de biogás y de biomasa.
    P: Juan Jesús, doncs, molta feina per endavant. Encara ja portem molts anys darrere d’aquest abocador, darrere de moltes persones, darrere del tancament d’aquest abocador. Moltíssims anys. De moment, doncs, és el que diem sempre, no? És una qüestió de trobar l’alternativa, també. Què fem amb els nostres residus? De moment ens ha tocat estar aquí ben a prop de l’abocador més gran de Catalunya. Això suposo que també té unes conseqüències en les nostres propietats. Ja no només parlem de salut, potser fins i tot en el valor de les nostres propietats, no? Juan Jesús.
    R: Sí, esto es algo que no se habla mucho y no se quiere publicitar. Cuando te vas a comprar una casa o vas a una inmobiliaria a comprar una casa en la zona, te dicen el número de cuartos de baño que tienes y si tiene un colegio cerca, pero no te dicen si tiene el vertedero más grande de Cataluña a un tiro de piedra de tu casa, porque eso no vende. Saben que si eso se publicita bajan los precios de las propiedades y se devaluan. Eso es algo que también tendrían que tener en cuenta al poner este tipo de instalaciones que van a devaluar las propiedades de toda la zona.
    P: Esclar, perquè jo estava pensant de la mateixa manera que hi ha pobles veïns que d’alguna manera se’ls compensa per aquest pas dels camions, com per exemple Esparreguera o no sé si altres pobles o el mateix poble d’Hostalets de Pierola doncs ve compensada la instal·lació al seu municipi d’aquest abocador amb una quantitat que suposa la meitat del seu pressupost com a ajuntament doncs potser els propietaris a nivell individual es podrien plantejar algun tipus de recompensa o indemnització pel fet que el negoci d’uns altres repercuteixi en el valor de la teva propietat quan tu estaves primer.
    R: Sí, però jo no optaria per ahir. Per a mi la major recompensa seria que el vertedero no estigués ahir.
    P: Esclar, però mentrestant…
    R: I amb això t’ahorres qualsevol altre tipus de recompensa. A mi no m’ha compensat que la calidad de l’aire em pebre amb una compensació per aquesta disminució del preu de la vivienda.
    P: Més que compensació seria una indemnització en aquest cas però vaja
    P: és perquè jo ho dic perquè ho he anat pensant pensem en tots els perjudicis que tenim i a banda de la salut la possible afectació a la salut doncs també ja que parlem de guanys econòmics en moltes ocasions i en aquest en més sentit encara doncs està molt bé guanyar mentre perjudiques els altres en el seu patrimoni també i a vegades és patrimoni de tota una vida.
    R: En realidad si hicieran todo este tipo de compensaciones nos compensaran a todos por la merma de la calidad del aire por la disminución del precio de las viviendas no les saldría cuenta poner un vertedero. Sí que sería un buen punto para presionar. En el momento que tienen más gastos que no tenían previstos anteriormente ya no les sale tan rentable el tratar la basura.
    P: Bé, doncs Juan Jesús estarem pendents de les properes reunions i ja sabeu sempre que vulgueu transmetre algun tipus d’informació teniu els micròfons de l’emissora municipal per fer-ho. Us agraïm moltíssim que compteu amb nosaltres per difondre el vostre missatge i tot el que creieu interessant, important, transmetre també als habitants d’Esparreguera un dels municipis també més afectats per aquest abocador de Can Mata. No sé si vols afegir alguna cosa més, Juan Jesús.
    R: No, igualmente darle las gracias siempre por tener los micrófonos
    P: abiertos. Doncs gràcies, fins la propera, que vagi molt bé. Adéu, bon dia.
    R: Hasta luego, gracias.